Directeur mevr. Lin

Onze school heeft als doel de Chinese taal en cultuur in Nederland door te geven. In onze multiculturele samenleving is het belangrijk om onze grenzen te verleggen en in aanraking te komen met andere culturen. Daarom staat onze school open voor iedere belangstellende die zich de Chinese taal eigen wil maken.

Laatste nieuws

Image Alt

Stichting Chinese School Arnhem

10 weetjes over Midden herfst festival

  1. Het Midden herfst festival wordt over het algemeen laat in de zomer gevierd  

Het Midden herfst festival wordt elk jaar gevierd tussen 8 september en 6 oktober. In China is het dan nog zomer! Alleen in het noorden van China waar de zomers kort zijn en winters lang kan het voorkomen dat het Midden herfst festival echt in de herfst gevierd wordt. Dus waarom heet het Midden herfst festival?
Het Midden herfst festival wordt altijd gevierd op de 15e dag van de 8e maand volgens de Chinese maankalender. Volgens de Chinese maankalender vallen de 7e, 8e en 9e maand in de herfst. De 8e maand valt daar precies tussen.
Afbeeldingsresultaat voor mid autumn festival

  1. Midden herfst festival staat ook wel bekend als Maanfestival of Maanfeest.

De meeste Chinezen hebben voor de maan een warm plekje in hun hart, vooral voor de volle maan wiens ronde vorm de afronding en vervolmaking van de familiekring symboliseert. Men gelooft dat de volle maan tijdens het Midden herfst festival het grootst en het rondst is vanwege de over algemeen heldere nachten rond deze tijd van het jaar.
Afbeeldingsresultaat voor mid autumn festival moon

  1. Er is niet altijd een volle maan tijdens het Midden herfst festival.  

De Chinese maankalender valt niet perfect samen met de cycli van de maan. De 15e dag van de 8e maand kan twee dagen voor of na de volle maan plaats vinden. De maan is dus niet altijd het volst en het rondst. Het is dan vanzelfsprekend ook geen supermaan*.
* Een supermaan is een volle maan die groter en helderder opkomt dan gewoonlijk. 
Gerelateerde afbeelding

  1. Het Midden herfst festival is de op een na belangrijkste feestdag van China 

Families proberen tijdens Chinees Nieuwjaar en Midden herfst festival samen tijd door te brengen.  Deze familiefeesten zorgen voor veel chaos in het verkeer door de snel uitverkochte trein-/bus tickets. Oorspronkelijk was het Midden herfst festival een oogstfeest. Men vierde het binnenhalen van de oogst en bedankte voor de opbrengst. Tegenwoordig is het een familiefeest en staan we stil bij onze dierbaren.
Gerelateerde afbeelding

  1. Een doos maancake kan wel zo’n 1.000 yuan kosten!

De kosten per maancake ligt in China vrij laag (ongeveer 4 yuan per stuk). De prijs voor de luxere verpakte maancake kan echter oplopen tot 1000 yuan per doos. Vaak zitten er 6 maancakes in een doos. Dit is ongeveer 1 kg. Zo’n doos wordt vaak cadeau gegeven. Een maancake wordt in kleine stukjes verdeeld en gedeeld met meerdere personen. Een 1 hele maancake zit namelijk gemiddeld 1100 calorieën.
Gerelateerde afbeelding

  1. De grootste maancake die ooit gemaakt is woog 2.500 kilo!

De grootste maancake ooit was gemaakt in 2013 in Shanghai. De maancake woog 2.500 kilo en had een diameter van 2,5 meter. Dit is groter dan een kingsize bed en bijna twee keer zo zwaar als een personenauto!
Afbeeldingsresultaat voor largest mooncake ever made

  1. Midden herfst festival werd vroeger in China gezien als een tweede Valentijnsdag.

De legende van Chang’E wordt nog altijd veel verteld tijdens het Midden herfst festival. Vanwege het ontroerende en romantische verhaal over de twee geliefden Houyi en Chang’E, werd vroeger het Midden herfst festival ook wel als een tweede Valentijnsdag beschouwd. De Chinese Valentijnsdag (Dubbel zeven festival) wordt over het algemeen vaak gevierd in augustus.
Afbeeldingsresultaat voor moon festival lovers

  1. Er zijn vier legendes gerelateerd aan het Midden herfst festival

De meest bekende legendes zijn Chang’E vliegt naar de maan en Het jade konijn maakt medicijn. Daarnaast zijn er nog twee legendes, namelijk Wugang hakt de laurierboom en Zhu Yuanzhang’s maancake.
Afbeeldingsresultaat voor mid autumn festival rabbit

  1. Jongeren geven steeds vaker rode enveloppen via WeChat i.p.v. een doos maancake 

Traditioneel is om een doos maancake cadeau te geven tijdens het Midden herfst festival. Jongeren sturen tegenwoordig eerder een digitale rode envelop (geld) naar vrienden en familie via WeChat (de Chinese What’sApp).
Afbeeldingsresultaat voor mid autumn festival red envelope

  1. 静夜思geschreven door 李白 is een van de meest beroemde gedichten gerelateerd aan het Midden herfst festival.

Het gedicht 静夜思 (Jing ye si, stille nacht gedachten) is geschreven in de Tang dynastie (607 – 907) door de poëet 李白Li Bai. Dit is een van de eerst geleerde gedichten door basisschool leerlingen wanneer ze kennis maken met Chinese literatuur.

静夜思  
床前明月光,
疑是地上霜。
举头望明月,
低头思故乡。

Jìngyè sī
Chuáng qián míng yuèguāng,
Yí shì dìshàng shuāng.
Jǔ tóu wàng míngyuè,
Dī tóu sī gùxiāng.

Gedachten in een stille nacht
Het schijnsel van de maan viel voor het bed,
Ik meende dat er rijp lag op de grond.
Ik zag omhoog en staarde naar de maan
Ik boog mijn hoofd en dacht aan thuis.
De vertaling is overgenomen uit Wilt Idema’s Spiegel van de Klassieke Chinese Poëzie (Amsterdam: Meulenhoff, 1991)