15 feitjes over Chinees Nieuwjaar
Dit wist je waarschijnlijk nog niet en zal je een ander beeld van China geven.
- Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest in China en duurt ook het langst van alle Chinese feesten en festivals. Chinees Nieuwjaar start bij de eerste nieuwe maan en stopt na 15 dagen met het lantaarnfestival.
- Elke dag staat in het teken van iets speciaals. Zo moet je op de tweede dag van Chinees Nieuwjaar extra lief zijn voor honden.
- Voor het Chinees Nieuwjaar reizen een biljoen mensen afstanden af met vliegtuig, treinen, auto’s, bussen en noem maar op. Het is de grootste jaarlijkse migratie van de wereld.
- Door al dat reizen stijgt de verkoop van luiers ronde deze tijd met 50%
- Voor het Chinees Nieuwjaar is wordt het hele huis schoon gemaakt om al het ongeluk uit huis te laten verdwijnen. Op de vijfde dag van het Chinees Nieuwjaar mag er pas schoongemaakt worden.
- Wanneer de klok 12 uur slaat en het Nieuwjaar is worden alle deuren en ramen opengezet zodat het oude jaar naar buiten kan en het nieuwe jaar naar binnen…*hallo vieze vuurwerklucht*…
- Vuurwerk wordt afgestoken om slechte geesten weg te jagen en daarmee bedoelen we onder andere het monster nian. Hoe harder de knallen hoe beter.
- De kleur rood is tijdens Chinees Nieuwjaar niet te vermijden. De mensen dragen rode kleding, er hangen rode gelukwensen aan de deurposten en de jongeren krijgen van senioren hongbao. Rode enveloppen met ‘geluks’ geld er in.
- Vroeger moesten de jongeren een buiging maken tot de grond naar hun senioren (mensen die ouder zijn dan jij) om ze een voorspoedig Nieuwjaar te wensen. Daarna geven ze je de rode envelop. De generatie Chinezen van nu is rebels en weigeren zich over te geven aan deze traditionele gewoonten, waardoor deze traditie is verdwenen. In andere landen waar ze ook Chinees Nieuwjaar vieren, zoals bijvoorbeeld Korea en Japan wordt de buiging wel nog steeds gedaan.
- In China is het steeds gewoonlijker om een neppe-vriend of vriendin mee naar huis te nemen tijdens Chinees Nieuwjaar, omdat de druk om te gaan trouwen hoog is. Studenten verhuren zichzelf tussen 200 en 600 yuan per dag.
- Chinees Nieuwjaar betekent nieuwe kleding en nieuw kapsel, als teken van een nieuw begin.
- Maar op de eerste dag van het nieuwe jaar mag je niet douchen of je haar wassen. Daarmee zou je al het geluk van je afspoelen.
- Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn de noodles niet gesneden. Lange noodles representeert lang leven.
- Zoals elke feestdag in China kan eten niet ontbreken. Nou… Om je lichaam te reinigen wordt er op de eerste dag geen vlees gegeten. Tofu staat niet op het menu omdat het wit is. Dit staat voor ongeluk en dood. Geen pap, dit is voor de armen en geen peren. Dat is een grote NO NO.
- Fruitsoorten als mandarijnen (juzi) zijn wel populair, net als , rice cake (niangao), vis (yu), loempia’s (chunjuan), zoete rijstballetjes (tangyuan) en natuurlijk dumplings (jiaozi).
Heb ik iets gemist? Laat het weten in de reacties 🙂