Directeur mevr. Lin

Onze school heeft als doel de Chinese taal en cultuur in Nederland door te geven. In onze multiculturele samenleving is het belangrijk om onze grenzen te verleggen en in aanraking te komen met andere culturen. Daarom staat onze school open voor iedere belangstellende die zich de Chinese taal eigen wil maken.

Laatste nieuws

Stichting Chinese School Arnhem

Made in China

Er was een tijd waarin “made in China” niet dezelfde associaties opriep die het nu soms wel doet. Vroeger verwees het naar een werkelijk wonderbaarlijk, zeer modern voorwerp. Sommige van deze uitvindingen zijn beroemd, sommige zouden je kunnen verrassen en ze variëren van onschatbare waarde tot een eenvoudig aardigheidje.
Laten we beginnen met de vier grootse beroemde uitvindingen die aan Chinezen worden toegeschreven. Deze hebben belangrijke rollen gespeeld in onze ontwikkeling:
ss_%e5%89%af%e6%9c%ac

Buskruit
Ironisch genoeg creëerde Een Chinese alchemist buskruit tijdens het zoeken naar een elixer voor onsterfelijkheid. Na verloop van tijd werden de formules steeds krachtiger, brandbaarder en meer explosief. Lang voordat buskruit standaard werd binnen het westerse wapentuig, werd het kruit in China gebruikt om vuurwerk, brandende pijlen en granaten te maken.
Kompas
De eerste kompas-achtige uitvinding werd een “naar het zuiden gerichte koets” genoemd. Deze ontstond ten tijde van de Noord-Zuid Dynastieën (420-589) en waren niet magnetisch, maar tandwiel aangedreven voorlopers van het kompas. De eerste vermelding van een magnetisch kompas dateert van rond 1040 – het was een kom water waarin een “vis” dreef die naar het zuiden wees. Het hierop volgende magnetische naaldkompas, was een zwevende “schildpad” wiens kop altijd naar het zuiden wees. De Chinese term die tegenwoordig voor kompas wordt gebruikt (zhi nan zhen), betekent “naar het zuiden gerichte naald”.
Papier
De eerste papierpulp werd ergens in de tweede eeuw tijdens de Han Dynastie gemaakt in China. Ambachtslieden stampten en droogden de bast van de moerbeiboom, hennep, vodden en versleten visnetten als een veel goedkoper en handiger alternatief schrijfmedium dan de eerder gebruikte bamboe, zijde en kleitabletten.

Drukkunst
Hoewel de uitvinding van het gedrukte woord vaak wordt toegeschreven aan de Duitser Johannes Gutenberg uit de vijftiende eeuw, bezaten de Chinezen al een levendige drukindustrie lang voordat hij werd geboren. Zij creëerden zowel houtblok druk als losse letters druk. Verbazingwekkend is dat tegen de tijd van de Song Dynastie (960-1279) zelfs het gewone volk goedkope boeken kon kopen. Vroege publicaties waren onder andere klassiekers van Confucius, Boeddhistische geschriften, wiskunde- en woordenboeken.
Vier andere willekeurige voorbeelden van Chinese uitvindingen zijn: abacus, kanalen, klok en noedels. En natuurlijk zijn er nog veel meer!


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Lowie Hu, klas M9