Directeur mevr. Lin

Onze school heeft als doel de Chinese taal en cultuur in Nederland door te geven. In onze multiculturele samenleving is het belangrijk om onze grenzen te verleggen en in aanraking te komen met andere culturen. Daarom staat onze school open voor iedere belangstellende die zich de Chinese taal eigen wil maken.

Laatste nieuws

Stichting Chinese School Arnhem

Reis naar het westen nu verkrijgbaar bij uitgeverij Qilin

Eén van de meest invloedrijke Chinese romans; het boek waar Aziatische kinderen mee opgroeien, is nu volledig in het Nederlands te lezen. Reis naar het westen (西游记 Xī Yóu Jì)  is in de Chinese literatuur geschaard onder de ‘vier klassieke romans’ omdat vrijwel heel Oost-Azië het boek of een bewerking ervan kent. Het is meer dan dertig keer verfilmd en was de inspiratie voor het populaire Dragon Ball Z.
Met veel plezier heb ik de eerste 8 hoofdstukken gelezen. Verder ben ik helaas nog niet gekomen vanwege alle drukte, maar ik ben zeker van plan het boek uit te lezen! Het is verassend dat (zo ver ik nu tenminste kan zeggen) het boek erg trouw is gebleven aan de originele versie. Als 8 jarig meisje heb ik de allereerste verfilmde serie gezien (met de special effects van voor het jaar 1986. De technologie was toen nog niet waar het nu is, maar ik vond het geweldig). Na 25 afleveringen en ongeveer 1285 uur aan kijkplezier was ik een groot Sūnwùkōng-fan. Ik heb veel Xī Yóu Jì verhalen gelezen en heb daardoor veel verschillende versies voorbij zien komen. Toch blijft het origineel mijn favoriet. Als je Chinese taalkennis niet toereikend genoeg is, is het boek Reis naar het westen een mooie start om kennis te maken met de Apenkoning (Sūnwùkōng 孙悟空).

-Juf Maylinthia

Over Reis naar het westen
Reis naar het westen is een rijke weergave van de boeddhistische-daoïstische godenwereld en Chinese mythologie, maar ook een fantasievolle avonturen sage. Het ‘In de ban van de ring’ van het oosten wordt geroemd om zijn verrassende verhaalwendingen, bloemrijke poëzie, rijke spirituele symboliek en inzichten, ethiek en wijsheid uit de Tang en Ming dynastie en de ondeugende, haast almachtige superheld Apenkoning.
Het boek is gebaseerd op allerlei volksverhalen, legendes en de ervaringen van de monnik Xuanzang (Tripitaka) die echt naar India reisde tijdens de Tang dynastie en talloze geschriften meenam naar China om die daar te vertalen. De historische Xuanzang speelde daarbij een belangrijke rol in het ontstaan van het mahayana boeddhisme in China; het boeddhisme zoals we dat nu kennen.
kaft-reis-naar-het-westen
Lees meer over de reis van de monnik Xuanzang die in India (het westen) de boeddhistische geschriften van Sakjamoeni gaat halen in opdracht van de Tang Keizer. Bodhisattva Guanyin laat hem vergezellen door vier discipelen en beschermers: Sun Wukong (de Apenkoning), Zhu Bajie (Varken), Sha Wujing (broeder Zand) en een drakenprins die dienst doet als rijdier. Overwonnen beproevingen vormen de stappen die de vijf pelgrims nemen op hun innerlijke reis naar verlichting of spirituele perfectie.

Koop het boek Reis naar het westen nu via uitgeverij Qilin of via Bol.com voor slechts €25,50 (exlcusief verzendkosten).