Directeur mevr. Lin

Onze school heeft als doel de Chinese taal en cultuur in Nederland door te geven. In onze multiculturele samenleving is het belangrijk om onze grenzen te verleggen en in aanraking te komen met andere culturen. Daarom staat onze school open voor iedere belangstellende die zich de Chinese taal eigen wil maken.

Laatste nieuws

Stichting Chinese School Arnhem

Wat eenden te maken hebben met liefde

Vandaag is het Valentijnsdag. Misschien verwacht jij vandaag wel die lekkere bonbons (qiǎokèlì 巧克力) of die mooie bos rozen (méigui huā 玫瑰花) van een speciaal iemand (Qíngrén情人).
Het is fijn om rozen en bonbons te krijgen op Valentijnsdag, maar in China is dit niet het traditionele symbool van liefde. Wat is het dan wel? Een paar Mandarijn eenden. Ja, niet het eerste wat in je op komt en het is geen grap.
00626731
In China is de felgekleurde mannetjes eend en de sober gekleurde vrouwtjes eend vaak samen gespot. Ze zwemmen naast elkaar en strijken elkaars veren glad. Het paar is vaak afgebeeld in Chinees houtsnijwerk of keramieke huwelijksgeschenken. Mandarijn eenden zijn monogaam. Zodra ze een partner hebben gevonden zijn ze voor hun hele leven onafscheidelijk van elkaar. Daarom is deze eend het perfecte symbool van loyaliteit en een goed huwelijk.
w020161222431322177726
Wanneer een paar mandarijn eenden zwemmend door lotus balderen worden getoond, dan staat het niet alleen voor een harmonieus huwelijk, maar is het ook een wens voor veel zonen. Dus dergelijke afbeelding zien we vaak terug op de bruidsschatten (jiàzhuang 嫁妆).
1730511485
Andere betekenissen van de Mandarijn eenden
Het woord voor Mandarijn eend is in het Chinees is yuānyāng (鸳鸯).Dit betekent een liefdevol setje of een gelukkig getrouwd stel. Een uitdrukking met yuānyāng (鸳鸯) is yuānyāngxìshuǐ (鸳鸯戏水) = Mandarijn eenden spelen in het water. Deze figuurlijke uitdrukking vraagt geen nadere toelichting.
Mandarijn eenden en Feng Shui (风水)
Liefde speelt een belangrijke rol in fēngshuǐ (风水). Een paar Mandarijn eenden zou de liefde in huis verbeteren. Voor goede fēngshuǐ moeten de eenden wel altijd samen zijn in een goed verlichte ruimte. Anders zou het slechte fēngshuǐ aantrekken!
thw96imeg8Woordenschat
鸳鸯 yuānyāng – Mandarijn eend, staat ook voor een gelukkig liefdevol stelletje
鸳鸯戏水 yuānyāngxìshuǐ – Mandarijn eenden spelen in het water (een figuurlijk gezegde)
鸳鸯蝴蝶 yuānyanghúdié – Mandarijn eenden en vlinders (love birds) (is ook een denigrerende term voor romantische literatuur in de jaren 1900)
鸳鸯献瑞 yuānyangxiànruì – Mandarijn eenden bieden voorspoed in liefde

Lees hier meer over fēngshuǐ (风水) en yuānyāng (鸳鸯)